dissabte, 11 de juny del 2011

L’efecte papallona

El 15M segons France 2 (subtitulat en castellà)

Els sistemes socials són artefactes, és a dir, sistemes elaborats per els humans, no sotmesos a lleis naturals. Són sistemes, d’allò que en física s’anomena, dinàmics, i per tant sotmesos a la teoria del caos. En aquest sentit un sistema caòtic no vol dir que siga un desastre. Significa que un petit canvi en les condicions inicials provoca una evolució molt diferent del sistema. És el que popularment coneguem com l’efecte papallona.

El 15M potser eixa xicoteta variació en el sistema que derive en un canvi qualitatiu del sistema social d’occident. Hi ha gent que pensa que són tonteries, que acabaran anant-se’n a casa sense aconseguir res, però també hi ha gent que pensa que açò és de les coses més importants que han passat des de fa molts anys.

Busquen a qui està darrere, acostumats com estem a que tot estiga manipulat. Ho desqualifiquen perquè no utilitzen les llengües autòctones tot el que caldria. Els acusen de “perroflautas” perquè hi ha gent que no vist a la manera del Corte Inglés. Es riuen de les assemblees inacabables. No tenen trellat, diuen, no saben el que volen...

Però estan fent coses diferents per eixir del pou. No sabem, ni ells tampoc saben, què ni com evolucionarà el que es va encetar el 15M però caminen, no estan quiets, i no volen seguir el pastor que du el ramat directe al barranc. No són ovelles. Són joves, tenen un futur i es neguen a ser la generació perduda, com van vaticinar alguns manaires. Encarnen la variació en el comportament que el sistema no tenia previst.

La protesta pacífica i multitudinària, amb continuïtat i sense líders destacats, ha descol·locat als vigilants dels sistema i ha donat oxigen a milions de ciutadans ofegats pel sistema depredador i injust. Els indignats no són ningú i som tots. No són res i ho són tot. L’esperança del pressent i el futur mateix. Són una llum dins de la foscor que, com en un malson, ens tenalla i paralitza. S’han despertat, ens han despertat i el seu soroll tranquil està traient de la letargia als joves d’Europa.

Al Azraq

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...