dilluns, 13 de desembre del 2010

Vargas Llosa i els drets humans


En 1950 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 10 de desembre com el Dia dels Drets Humans per a commemorar l’aprovació, dos anys abans, de la Declaració Universal dels Drets Humans. El dia 7 de desembre de 2010 el recent Nobel de literatura Vargas Llosa, en el seu discurs de recepció del premi, va fer una encesa defensa dels drets humans i de la democràcia al món. "Patim menys dictadures que abans, només Cuba i la seva candidata a secundar-la, Veneçuela, i algunes pseudodemocràcies populistes i pallasses, com les de Bolívia i Nicaragua", va assenyalar el flamant Nobel. 

En això coincideix amb els mitjans de comunicació neoliberals i liberals que s’han fet ressò però en un premi Nobel queda lleig el caire polític i tendenciós del discurs, doncs el governs que critica són sempre d’esquerres o de centre esquerra. Ni una paraula de crítica al govern d’Uribe, en Colòmbia, on l’exèrcit ha assassinat a més de 2.000 persones falsament acusades de terroristes, el país del món on s’assassinen més sindicalistes. Ni una paraula de condemna al govern colpista d’Hondures que exerceix una brutal repressió. 

La violació dels drets civils per qualsevol govern és condemnable però no es pot excloure als governs conservadors o neoliberals com fa Vargas Llosa. A més el drets humans inclouen els drets econòmics i socials, com són el dret al treball i a un salari just, a la salut, a l’educació i a la seguretat social, que són sistemàticament violats pels governs conservadors i tenen una influència decisiva per poder exercir lliurement els drets polítics i civils d’organització i opinió. Especialment en Llatinoamèrica els drets polítics estan determinats pels drets econòmics i socials.

La vessant política neoliberal de Vargas Llosa (cal no oblidar que va ser candidat a la presidència de Perú pel partit de dreta “Fredemo”) el fa ser excessivament parcial i, com és part, està incapacitat per a ser jutge. El recent Nobel utilitza els drets humans per atacar als governs en els quals no està d’acord. Quan parla expressa opinions ideològiques neoliberals que estan, en la pràctica, renyides amb els drets humans universals perquè fomenten l’avarícia i la insolidaritat, defensa un sistema on, indefectiblement, el peix gros es menja al menut i l’únic dret és la força del poder i dels diners.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...