Presentació de les Meses de convergència (Foto: Público) |
Deia Ortega y Gasset que la democràcia responia a la pregunta: Qui ha d’exercir el poder públic? I que la resposta era: L’exercici del poder públic correspon a la col·lectivitat dels ciutadans. Assistim doncs, a una degeneració de la democràcia quan els poders públics, elegits en base a un programa de govern, incompleixen les promeses programàtiques afavorint una minoria privilegiada sense escoltar el clamor de la majoria dels ciutadans que han dipositat el poder executiu a les seues mans.
El sistema de partits s’ha mostrat insuficient per fer efectiva la democràcia per manca d’estructures ciutadanes que oposen la informació a la manipulació informativa i defensen els drets socials i ciutadans que amenacen el malparat Estat de Dret que tenim. Així doncs, què podem fer quan els mitjans de persuasió polaritzen les alternatives polítiques en dos partits i tots dos apliquen la mateixa política que perjudica greument la majoria dels ciutadans? Què fem quan eixa política afavoreix les indústries més perilloses per al medi ambient, com la nuclear; quan els financers provoquen la misèria de milions de famílies i els poders públics els afavoreixen i protegeixen?
Les alternatives ciutadanes, que les hi ha, no troben eco en cap mitjà. Els partits de l’esquerra, més propers a la ciutadania, no troben la manera de fer-se sentir, el que provoca contínues discussions i divisions en minúsculs partits, sense cap possibilitat electoral, i transmeten una imatge trista i depriment. El resultat és la més absoluta apatia política dels ciutadans en mans dels quals està el poder de canvi.
Les eleccions són claus, tant per la situació convulsa d’arreu del món com per la necessitat de frenar la desfeta dels drets laborals i socials, però cal una ciutadania activa i capaç de convergir, si més no, en el que no acceptem, com pot ser la retallada de drets socials i laborals, el deteriorament de l’estat de benestar o el sotmetiment total de la política al interessos dels poders financers. Cal treure al carrer eixa exigència ciutadana d’elements comuns per damunt d’elements que ens puguen dividir.
En aquest sentit han sorgit les MESES DE CONVERGÈNCIA, presentades el dissabte 19 a Madrid de la mà d’una llarga llista d’intel·lectuals independents, amb la intenció de compondre un contrapoder social capaç d’oposar-se al neoliberalisme. És el primer pas d’un projecte no partidista, obert però imprescindible per poder eixir del pou de l’empobriment i la injustícia, per poder dir que vivim en una democràcia on, com deia Ortega y Gasset, l’exercici del poder públic correspon a la col·lectivitat dels ciutadans.
Per a més informació: http://mesasdeconvergencia.wordpress.com/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada