Article d’Ignàcio Escolar en Escolar.net
Mariano Rajoy proposa rebaixar els imposts per a eixir de la crisi. Més encara? Algunes dades per a entendre el debat. Espanya és, junt amb Irlanda, el país de l’Europa occidental amb menor pressió fiscal: el 31,5% en 2010 enfront de la mitjana de la UE, que ronda el 40%. És un percentatge enganyós perquè els imposts al treball, la qual cosa paguen la immensa majoria d’espanyols que cobra una nomina, sí que estan en nivells europeus (cosa que no passa amb els sous). El forat fiscal està en els imposts indirectes: l’IVA i les taxes a l’alcohol, al tabac i a l’energia són dels més baixos d’Europa. També en les empreses, la tributació de les quals ha caigut a la meitat per culpa de la crisi i d’una embolic de deduccions fiscals –que el PP vol ampliar encara més amb l’excusa dels eteris “emprenedors”, encara per definir–.
Quant a l’impost a les rendes del capital que vol rebaixar Rajoy, tampoc hi ha molt de marge per a regatejar. A Espanya paguen el 19% o el 21%, a partir de 6.000 euros a l’any. No és fàcil comparar: no tots els països cobren un mateix impost per a totes les rendes del capital sense importar el seu origen, com fa Espanya. Però si agafem, per exemple, el que tributen els dividends borsaris, el tipus espanyol està entre els més baixos de l’OCDE: per davall de França (35,6%), Alemanya (26,4%) o inclús Estats Units (21,2%).
Que el capital (19-21%) tribute prou menys que el treball (24-45%) porta a injustes paradoxes. La pitjor de totes: que els rics paguen menys percentatge en imposts que molts assalariats. Aquest sistema fiscal disfuncional també explica per què Espanya és un dels països amb major desigualtat econòmica de la UE. Només ens guanya Letònia, Lituània i Romania. Nivelón.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada