divendres, 19 de novembre del 2010

Estic calent, molt calent…


Estic calent, molt calent… I el planeta també ho està: La temperatura mitjana global ja ha augmentat 0,8 ºC basant-se en els nivells preindustrials i continua pujant. A Espanya l’augment és ja de 1,5ºC.
Les recomanacions científiques són clares, si volem evitar els pitjors impactes del canvi climàtic cal quedar tan lluny com siga possible d’un augment de la mitjana de la temperatura de 2ºC  i, per a això, és necessària una reducció de les emissions dels països industrialitzats en el seu conjunt del 40% per a l’any 2020. Com anem? Et preguntaràs… Doncs molt malament: els compromisos de reducció d’emissions que els països industrialitzats han posat fins ara sobre la taula no aconsegueixen ni el 20% i ens col·loquen entorn d’uns 4ºC d’augment de temperatura cap a finals de segle. 
 
És necessari augmentar els compromisos de reducció d’emissions com més prompte millor i no sols pel clima. Segons l’Agència Internacional de l’Energia, cada any de retard en l’acció contra el canvi climàtic provoca un augment dels costs mundials d’aquestes mesures de 336.000 milions d’euros. A més, gràcies a les reduccions d’emissions derivades de la crisi, aquest compromís està avui més a l’abast que mai. La Comissió Europea considera que un augment de les reduccions d’emissions en la UE generaria importants beneficis:
  • Estalvis d’uns 3.000 milions d’euros en control de la contaminació.
  • Estalvi d’entre 3.500 i 8.000 milions d’euros en despeses sanitàries.
  • Creació de 160.000 ocupacions nous en la UE.
  • Augmentaria la seguretat i independència energètica derivada d’un major ús de fonts d’energia renovable.
Dinamarca, Regne Unit, Alemanya i França ja estan demanant que la UE assumisca un compromís de reducció d’emissions del 30% per a 2020, com a primer pas per aconseguir el 40% necessari en el conjunt de països industrialitzats. Una quarantena de les majors empreses europees, entre les que es troben les espanyoles Acciona i Bodegas Torres, recolzen aquesta iniciativa i què fa el Govern Espanyol? Doncs romandre callat, ignorant els beneficis que el 30% representaria per a l’impuls del sector renovable del nostre país i per a tots aquells sectors clau en la nostra economia que ja pateixen els impactes del canvi climàtic.

Espanya continua prioritzant la crema de carbó per a la producció energètica i, a pesar de ser un dels països europeus més afectats per les crisis climàtica i econòmica, prefereix gastar-se 638 milions d’euros per a complir el Protocol de Kyoto que fer-ho reduint les emissions. Amb aquest panorama, no hi ha qui es crega la promesa de Zapatero en el G20 de crear 1.000.000 d’ocupacions verdes. Tornen a ser promeses vanes que res tenen a veure amb la política real del Govern i només contribueixen a calfar l’ambient… 
 
Si ara tu també estàs calent, entra en la nostra web i demana-li al Govern que recolze un compromís de reducció d’emissions del 30% per a 2020 en la UE

Aida Vila, responsable de la campaña de Cambio Climático de Greenpeace

Traduït de l'original en castellà de http://greenpeaceblong.wordpress.com/2010/11/18/estoy-caliente/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...