dimecres, 10 d’agost del 2011

Enguany no cal serp d’estiu

El mes d’agost ha sigut tradicionalment un mes sense noticies rellevants, informativament avorrit. La major part de la població està de vacances i no es produeixen successos d’interès. Per aquesta raó els diaris parlaven de l’albirament del monstre del llac Ness, d’OVNIs o de misteris parapsicològics insondables. És el que s’anomena la serp d’estiu, segurament fent referència al ser fantàstic del llac Escocès.

Enguany, però, no és així. Els misteriosos “mercats”, eixa mena d’entelèquia que controla el món i la vida de cadascú de nosaltres, estan fent innecessàries les serps d’estiu proporcionant noticies substancials per nodrir els mitjans de comunicació. Malauradament les notícies es corresponen a fets provocats pel terratrèmol de la crisi que somou les bases de la nostra societat.

Els darrers dies de juliol el president Zapatero anunciava l’avançament dels comicis. L’assetjament al deute públic espanyol, pels mercats especulatius, ha forçat la convocatòria d’eleccions generals per a novembre. Molts polítics s’han quedat sense vacances per haver de posar en funcionament l’aparell electoral.

Els republicans nord americans pressionen el govern d’Obama per evitar que puga fer les reformes socials promeses i, especialment, per evitar que apuge els imposts de les rendes altes. Han estat a punt de provocar l’impagament de l’Estat més poderós del món, el que haguera produït el major caos financer de la història. Però el que importava als més rics del país més ric era no pagar més imposts.

Encara que al fi Obama va cedir, i es va aconseguir evitar el col·lapse econòmic mundial, les borses han continuat fent l’agost amb apujades i abaixades, que és el que permet especular i fer diners amb rapidesa, i l’agència de qualificació Standard & Poor’s, una de les que qualificaven amb la millor nota les hipoteques incobrables origen de la crisi de 2008, ha rebaixat la qualificació del deute públic nord americà.

La crisi provocada pels mercats especulatius també han provocat el retall d’inversió en sectors públics tan sensibles com educació, sanitat, relacions laborals o serveis socials que estan darrere de les revoltes violentes que estan produint-se a Londres i que s’han estès a Liverpool, Nottingham, Birmingham y Bristol.

Enguany no calen serps d’estiu, no cal treure al monstre del llac Ness, ni albirar ovnis ni parlar de les cares de Belmez. Els mercats són màquines provocant notícies que ens afecten a tots. Per als mercats cal que el personal vaja fent-se a la idea que els diners s’imposen a la política, li escriuen l’agenda i li marquen el ritme, i l’estiu és tan bon moment per a fer-ho com qualsevol altre.

Al Azraq

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...