dijous, 29 d’abril del 2010

En Canal 9 no cal conèixer el valencià


El dia 27 d'abril apareix a l'Informatiu la noticia de que el PP no exigirà als futurs periodistes de Canal 9 el coneixement del valencià. La notícia no va tindre massa ressò. Pot ser ens estem acostumant a aquest tipus de coses que en altres pobles els faria alçar. Però ja sabem, “los valencianos son muelles”, com li van informar a Felip V, i així ens va. El cas es que, segons les bases de la convocatòria per a cobrir places de periodistes en pràctiques als canals de RTVV, el coneixement del valencià puntua com qualsevol altre idioma. Per primera vegada no es un requisit sinó un mèrit. Es pot accedir al treball de periodista, on la ferramenta principal es la paraula, sense conèixer el valencià.

Fent un poc d'història podem veure la relació de RTVV i la llengua autòctona. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana va fer possible la creació de la Radiotelevisió Valenciana per a potenciar la pròpia identitat cultural i lingüística. La Llei del 4 de juliol de 1984 crea l'entitat pública i regula els serveis. Al preàmbul de dita Llei es diu: “...la present Llei, (...) possibilita una antiga i renovada aspiració del Poble Valencià: la d’expressar-se i comunicar-se en la seua pròpia llengua per a la qual cosa, els mitjans de comunicació de caràcter públic constitueixen el suport idoni”.

Més avant, al mateix preàmbul diu que “atribueix al Consell la promoció i utilització del valencià en els dits mitjans, cuidant per l’adequada presència del valencià en els què depenguen de la Generalitat.” La finalitat era “superar la relació de desigualtat entre les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma, disposant per a això les mesures necessàries per a crear uns mitjans de comunicació propis, gestionats democràticament i subjectes al control parlamentari directe, que impulsen la utilització del valencià en la radiotelevisió autonòmica, que es configura així com vehicle de la seua recuperació

Es interessant recordar el paper que li adjudica la Llei per adonar-nos de com s'incompleix per complet la principal funció de la Televisió pública valenciana. La utilització del castellà ha anat guanyant terreny mitjançant el recurs a programes externs. En lloc de potenciar els artistes valencians, la RTVV ens a ficat a casa folklòriques i artistes de rebuig. De vegades no se sap si estàs veient Canal 9 o el Canal Sur, la televisió d'Andalusia. Mentre l'elenc d'artistes valencians deuen anar-se'n d'ací si volen treballar. De la música ni parlem. Recordeu actuacions de grups valencians a la tele valenciana? No se sap per qué, però no apareixen. Ni tan sols després de tenir èxit fora d'ací.

Amb la disminució del doblatge sols quedava el reducte dels informatius en valencià. I ara li donen el colp de gràcia. Segons el diari digital l'Informatiu, el 90% del personal del canal 24/9 responen al tipus de contracte que s'obri en aquesta convocatòria. La castellanització o l'ús de un valencià roin serà la conseqüència lògica d'aquesta deriva. En Canal 9, entre 2005 i 2006 es van reduir un 13% les hores emeses en valencià i en 2008 les hores en castellà varen superar a les emeses en valencià. Açò es temps total, però cal tindre en compte que el valencià queda relegat a horaris marginals.

A més els sindicats han sigut apartats del procés de selecció. Ara seran els càrrecs triats a dit pel Govern autonòmic qui controlaran l'accés mitjançant una entrevista, feta en castellà, que val un terç (30%) de la nota final. Si amb el personal actual, Canal 9 sols va dedicar 30 segons de l'informatiu al tema Gürtel, el dia que es va obrir el sumari, que serà d'ara en avant?

Aquest Govern Autonòmic incompleix, quasi per complet, l'article 2 de la Llei citada, que marca els principis que inspiraran els medis de comunicació al seu càrrec:
a) La protecció i promoció de la llengua pròpia
b) L'objectivitat, veracitat i imparcialitat de les informacions
c) La separació entre informacions i opinions, la identificació dels qui sustenten estes últimes i la lliure expressió de les mateixes.
e) El respecte al pluralisme polític, cultural i lingüístic, religiós i social.


En la RTVV hi han moltes coses que aclarir. Està utilitzant-se como una empresa privada al servei d'un partit i estem pagant-la entre tots. I a més hi ha relacions amb El Bigotes, que cobra comissions a Canal 9 per portar publicitat de la Diputació de Castelló; Canal 9 va pagar milers d'euros a empreses de la Gürtel per la visita del Papa; el PP posa de número dos de Canal 9 a un que diu que estava en política “para forrarse”. I es que Zaplana va fer escola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...