dissabte, 14 d’abril del 2012

Vigència dels valors republicans


L'allau d'abusos que estem patint, per part d'un govern infestat d'hereus franquistes, remarca l'actualitat dels valors republicans. Per això no podem deixar passar el dia 14 d'abril, el dia de la República que molts espanyols celebren, sense fer una crida per a proclamar la vigència dels valors republicans que, com està passant ara mateix, la dreta avara, insolidària i retrògrada va atropellar en 1936. 

República no és, només, canviar una institució anacrònica i obsoleta, com la monarquia, per una institució republicana moderna, filla de la democràcia, amb un Parlament representatiu d'un poble sobirà regit per una Constitució. La història ha fet que per als espanyols República signifique justícia, llibertat, solidaritat i dignitat. Justícia que permeta viure honestament, que perseguisca i castigue al deshonest, al corrupte i al lladre i protegisca als dèbils front als forts. Llibertat per poder expressar-se, reunir-se i exercir els drets polítics lliurement, sense por a represàlies o a perdre el treball. Solidaritat per evitar arbitrarietats capritxoses, abusos i l'explotació injusta dels homes per els homes, permetent que tots tinguen les mateixes oportunitats de partida. I dignitat per no xafar ni deixar-se xafar per ningú, per no reconèixer privilegis de bressol ni poders espuris. 

En un moment en el que la justícia maltracta al dèbil, atemoreix al descontent i permet que els delinqüents passegen lliurement pel carrer; quan l'executiu i les forces de l'ordre amenacen greument la llibertat i les bases de la democràcia; quan l'avarícia dels poderosos ha fet pols el consens que permetia la cohesió social, i quan la dignitat desapareix víctima de la precarietat o la inexistència d'un treball per poder alimentar la família, cal reivindicar, exigir i lluitar amb més força per recuperar aquests valors republicans que ens escamotegen, que ens estan furtant davant dels nassos, marejant-nos amb jocs de mans com els trilers enganyen als incauts. 

El que no van ser capaços d'eliminar tres anys de guerra despietada ni 40 anys de dictadura ha sigut neutralitzat i suprimit per una transició claudicant. La violència de l'oligarquia, amb el suport de l'exèrcit, l'església i els poders econòmics, van acabar amb la II República per recuperar els seus privilegis i per poder continuar amb l'explotació de la societat treballadora, però no van poder acabar amb les idees de progrés, llibertat, justícia i solidaritat ciutadana. La transició immodèlica i l'acomodament ens ha fet baixar la guàrdia i perdre eixes idees republicanes que ens mantenia vençuts, per la força de les armes, però victoriosos, amb la dignitat que dona compartir valors universals de justícia social. 

Si som capaços de recuperar aquests valors republicans estarem en el bon camí per frenar les envestides neoliberals que pretenen fer-nos retrocedir al segle XIX. La democràcia ens ho permet. Només cal utilitzar els canals adients per passar a l'acció i cridar amb força: PROU!!, abans de que siga massa tard. Salut i república companys.

1 comentari:

  1. 1981 Oldsmobile 98 Series AC Compressor

    This is my Good luck that I found your post which is according to my search and topic, I think you are a great blogger, thanks for helping me out from my problem..

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...