dimarts, 22 de juny del 2010

Energies netes



La crisis serveix per a moltes més coses que baixar sous, retallar l'estat del benestar i “desregular” el mercat del treball. Aprofitant que cal estalviar de tot arreu, torna a plantejar-se la generació d'energia amb tecnologies que, abans de la crisi, podien considerar-se quasi obsoletes. La presa de consciència del canvi climàtic havia iniciat el camí cap un model energètic sostenible amb formes de producció energètica lliure d'emissions de CO2.

El món estava veient la necessitat d'acabar amb les energies brutes, com les centrals tèrmiques, i el tancament progressiu de les centrals nuclears. L'alternativa serien les energies renovables i netes que, a més, generarien més llocs de treball que els actuals sistemes. Però en això arribà la crisi...

Borja Prado, el president d'Endesa, va dir en la junta general d'accionistes que mantenir les energies renovables era "un lujo inabordable para una economía en crisis". El govern va renovar sense cap problema la llicència de la central nuclear d'Almaraz fins el 2020, com abans ho havia fet amb Garoña. Mentre la factura elèctrica espanyola és de les més cares d'Europa, a pesar de les subvencions estatals (te castanyes la cosa) per a mantenir les nuclears. Són netes i molt segures, diuen, però també eren mol segures les plataformes petrolíferes.

La necessitat d'energia va dur a Obama a afirmar que “les plataformes petrolíferes actuals, normalment, no produeixen abocaments” i a autoritzar més perforacions petrolíferes en alta mar. Tot just un mes després va ocórrer la pitjor tragèdia ecològica del món amb l'abocament del Golf de Mèxic. Però no és l'únic. Al delta del riu Niger, d'on EEUU importa el 40% del petroli que consumeix, s'aboquen 40.000 tones de cru cada any, es a dir, l'equivalent al desastre de l'Exxon Valdez però tots els anys, un darrere d'altre. Açò no ix a la tele però contamina el planeta i acaba amb formes de vida que mai no coneixerem.

El president Obama ha aprofitat la calamitat per a pronunciar-se a favor d'una nova llei que fomente la inversió en fonts energètiques alternatives amb tecnologies netes. Fin ara, va dir, em anat deixant per a després les energies renovables i “les conseqüències de la nostra activitat estan a la vista de tots... quan mirem al golf, veiem tot un estil de vida amenaçat per un núvol amenaçador de quitrà negre”.

Esperem que les paraules d'Obama no queden en foc d'encenalls i enceten una nova època. El planeta ho reclama, el món ho necessita i nosaltres... no diguem res?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...