dimarts, 25 de juny del 2013

Causa General



L'argumentari dels càrrecs del PP ha anat evolucionant segons augmentaven i s'evidenciaven els nombrosos casos de corrupció que aclapara al partit del govern. Del “tot són mentides” van passar al “respecte el que diga la justícia” però, quan els jutges destapen l'enorme corrupció que gangrena el sistema de finançament del partit, es presenten com les víctimes d'una “Causa General” contra el Partit Popular que els deixa en situació d'indefensió. Però, què és una Causa General?

Per saber-ho haurem d’endinsar-nos  en la negra postguerra i tornar al 26 d'abril de 1940, un any després d'acabada la Guerra Civil, quan per decret del ministre de justícia franquista, Eduardo Aunós, s'obri la denominada “Causa General Instruida por el Ministerio Fiscal sobre la dominación roja en España” amb la missió de “fijar mediante un proceso informativo fiel y veraz para conocimiento de los Poderes públicos y en interés de la Historia, el sentido, alcance y manifestaciones más destacadas de la actividad criminal de las fuerzas subversivas que en 1936 atentaron abiertamente contra la existencia y los valores esenciales de la Patria, salvada en último extremo, y providencialmente, por el Movimiento Liberador...

La Causa General es va convertir en un dels elements centrals de la repressió de postguerra recopilant, poble per poble, els detalls no sols d'abusos i crims comesos pels “rojos”, sinó de totes les accions de les autoritats democràtiques, de l'exèrcit lleial a al poder legal republicà i de tots els partidaris republicans i d'esquerres des de la instauració de la Segona República en 1931. La Causa General va provocar nombrosos processos judicials, presó, palisses i morts en el genocidi perpetrat per la dictadura fins que en 1969, trenta anys després del final de la Guerra, Franco decretava prescrits tots els delictes comesos abans de l'1 d'abril de 1939. Els documents generats per aquesta Causa General es conserven a l'Arxiu Històric Nacional, i poden consultar-se a través del Portal de Archivos Españoles (PARES), doncs els documents enviats per les autoritats locals d'aleshores estan digitalitzats. 

Lluny de buscar la reconciliació entre els contrincants de la cruenta Guerra Civil, la Causa General va aplicar una repressió sense antecedents en Europa jutjant, com fets criminals, accions legals dels poders republicans des del primer moment d'instauració de la II República. Resulta indignant que, al segle XXI, continue parlant-se d'equiparació de “totes” les víctimes de la Guerra Civil i les de la repressió franquista. Les primeres foren denunciades, encausades i castigades per no ser “adictos al régimen”, foren culpables o no de qualsevol delicte. Poques són les famílies de treballadors no afectades, d’una o d’altra manera, per aquesta repressió bestial. Els franquistes, per contra, foren honorats amb places i carrers, monuments, medalles i pagues vitalícies, especialment els militars més destacats en les matances generalitzades d'obrers i, encara avui, els descendents d'aquells genocides controlen les finances, la justícia i el poder mediàtic i polític d'aquest Estat. 

Que el PP, hereu directe de l'ADN franquista, responsable de l'endarreriment d'Espanya i culpable de l'agreujament de la crisi que ens ofega, es diga víctima d'una Causa General perquè algun jutge incontrolat airege el robatori sistemàtic de diners públics és, si més no, indecent i insultant.

1 comentari:

  1. "Fugir d'estudi" se'n diu d'això o "pilotes fora", també.
    Està vist que només la justícia -tot i el seu escorament majoritari cap a la ideologia conservadora- serà la què farà tromtollar l'hegemonia del PP. Tant de bo.

    Marc

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...