dilluns, 9 de febrer de 2015

La dignitat en l’era de l’Antropocé.Després de veure varies definicions de la paraula dignitat en distint diccionaris hem optat per escriure la definició de la viquipèdia que diu així: La dignitat és un dret innat de les persones a ser tractades de manera justa i a reconèixer la seva vàlua en tant que humans. És objecte de protecció per les lleis internacionals i pels principis de l'ètica. La història del concepte està lligada tant a l'antropocentrisme clàssic i renaixentista com al lloc que ocupa l'home per a les religions monoteistes, ja que és una criatura divina i posseeix ànima, a diferència d'altres éssers vius. És el centre de la Declaració Universal dels Drets Humans, el principi del qual es deriven tots els altres. La dignitat humana pot veure's amenaçada pel tracte vexatori, siga en el cas de la discriminació, de la tortura, l'esclavatge o les condicions físiques que impedeixen la vida amb un mínim benestar. Igualment es qüestiona en els dilemes de la bioètica, on funciona com a límit per a les intervencions científiques i en el paper de l'Estat sobre l'individu. 

Una vegada definida la paraula ens n’ adonem de seguida que la dignitat és un dret que es viola constantment. El sistema capitalista, en el qual vivim, té un origen prou negre, per a la concentració del capital va sotmetre a mig món. Es van arrasar cultures, es van assassinar pobles, s’explotava sense cap consideració al proletariat, a la classe treballadora. Se saquejaven els recursos naturals al llarg de tot el món.  Amb la seua globalització la situació no ha anat a millor, a penes queda dignitat i la situació és molt més greu que la realitat palmejada pel poder econòmic. La tortura, l’assassinat, l’explotació de l’home i la dona i dels recursos  naturals són comportaments generalitzats arreu de tot el món. La situació des d’un punt de vista ecològic és tan alarmant  que els mateixos especialistes que estudien el Quaternari diuen que hem entrat en una altra era geològica que l’han denominat l’ Antropocé.

L’ Antropocé  és un terme que alguns científics han proposat per substituir al de l’  Holocé  que és l’actual època geològica dintre del Quaternari. Es vol canviar principalment pel gran impacte global que l’activitat d’ Homo sapiens ha provocat sobre els distints ecosistemes de la Terra. Alguns científics han fixat el seu inici en el mateix naixement de la Revolució Industrial, és a dir en les darreries del segle XVIII, quan els sistema capitalista comença a manifestar el seu ADN. Aquest terme va ser proposat l’any 2000 pel premi Nobel de química Paul Crutzen. No obstant això, per que siga un terme oficial es requereix l’ aprovació de la Comisió Internacional d’ Estratigrafia.
 
Indistintament de tot açò és ridícul viure en un sistema mogut pels diners, que desprecia la vida i s’alimentat amb la sang de moltíssims éssers i del saqueig de la casa en la qual vivim, el planeta Terra, on la dignitat pràcticament ja no existeix.

Els següents versos són per als insubmisos,  els desobedients, per a la gent que resisteix, que lluita, que està en constant rebel·lia, per totes i tots vosaltres. Salut i llibertat companyes i companys.    
  
El món té febra pel canvi climàtic i la malaltia
s'anomena  desenvolupament capitalista.
Evo Morales
Antropocé
M’he criat rodejat de moltíssima dignitat
i ara em costa moltíssim veure-la.
Visc en un sistema que colpeja fortament la nostra essència
i no som capaços de posar-li fre.
Davant de tanta miopia em sent de vegades derrotat,
em preocupa la hipocresia, la deshumanització,
la destrossa del meu planeta
i el fàstic s’apodera de la meua ànima.
Tan sols veig una solució la lluita, la resistència,
la rebel·lia i la desobediència.
El món està malalt té cada vegada més febra
i la seua malaltia és el sistema capitalista
que ha alterat tots els ecosistemes de la Terra.
Nosaltres, Homo sapiens, som els causants d’aquesta dèria.
Nosaltres, Homo sapiens, haurem de solucionar el problema.     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...