dilluns, 10 de gener del 2011

La rendibilitat d’invertir en propaganda


Nou Hospital La Fe, envoltat d'escombreries
La paraula “propaganda” ve del llatí “propagare” que significa fer que alguna cosa s’estenga o es propague. La cúria romana començà a utilitzar la “propaganda fide” per difondre el seu missatge religiós des del seu naixement com església. Però va ser al segle XX, amb els règims totalitaris, quan la propaganda té mitjans de comunicació massius per a controlar l’opinió pública. 

L’actual govern autonòmic de la Comunitat Valenciana ha fet (i fa) un ús abusiu de la propaganda a través dels mitjans, públics i privats però pagats amb diners públics, per a vendre la seua gestió de govern. I és summament rendible, doncs les enquestes donen majoria absoluta al partit governant, malgrat les desorbitants xifres del deute públic i la disminució progressiva d’inversió en serveis tan importants per a la ciutadania com l’educació o la sanitat.

Avui publica el diari Levante les dades de l’informe de la “Federación de Asociaciones para la Defensa de la Sanidad Pública” (Fadsp), on es veu que la depesa sanitària del Consell per cada valencià és la penúltima de l’Estat espanyol, només per davant de Balears. Per al 2011 han aprovat 1.078,95 euros per habitant, 484,73 euros per habitant i any menys que el govern basc i 209,63 euros per baix de la mitjana espanyola. 

Però en premsa, ràdio i televisió veurem com els valencians som els millors i els que més diners dediquem a sanitat, que tinguem el millor hospital d’Europa i altres mentides que caldria contrastar amb les veritables xifres i dades. La veritat és que entre 1995 i 2008 en València s’han perdut 1.040 llits operatius (de 4.401 a 3.361) en hospitals públics, mentre els privats han crescut en 168 llits (de 750 a 918). 

El Hospital La Fe, senyera de la modernitat sanitària del Consell, passarà de tindre 1.707 llits, en 1995, a tindre’n 900 en 2011, és a dir, 800 menys. El nou hospital ha suposat una inversió de 270 milions d’euros, una misèria si pensem que en la “Ciutat de la llum”, que ha sigut un fracàs, s’han gastat 300 milions i en altres “events” festius, com Copa Amèrica, Fòrmula1, tennis, golf, exhibicions de cavalls, terres mítiques i visites papals, ja em perdut el compte del balafiament. 

Malgrat açò i l’enorme deute, que només de la Conselleria de Sanitat és superior als 7.600 milions d’euros, Camps inaugurarà varies vegades el nou hospital sense importar que no funcione el laboratori d’anàlisis ( hi ha enviar les mostres al vell hospital per analitzar-les), que no funciona la radioteràpia (també a l’hospital vell), que els quiròfans i la radiologia funciona a mitges i que ha desaparegut l’Hospital Infantil. 

La propaganda farà que tot siga meravellós en eixe món de Canal 9. Els ciutadans, que no conceben que des de llocs d’autoritat puguen dir mentides, creuran tot el que la tele es mostre, siga realitat o infografia. La propaganda persuadirà amb informació controlada i parcial, influirà en actituds ideològiques i polítiques, i farà creure que el millor guarda de les gallines és la rabosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...