diumenge, 9 de gener del 2011

Collita aliena: Les estadístiques de la CEPAL i de l’ONU mostren que en deu anys de revolució bolivariana, Veneçuela ha reduït dràsticament la pobresa i les desigualtats.

  

A la premsa espanyola no veiem mai cap bona notícia relacionada amb Veneçuela o Bolívia a pesar de ser dos dels països capdavanters d’Amèrica, del sud i del nord, en polítiques dirigides al benestar de les persones dins del mateix sistema capitalista que a nosaltres ens retalla les polítiques socials. 

Aquest article de L’Humanité ens dona dades de fonts fiables que demostren l’avanç d’aquests països en la lluita per la igualtat i contra la pobresa que semblava impossible d’eradicar en estats, paradoxalment, rics com Veneçuela.


L'Humanité, 5 gener 2011, per J.A.Pina
Veneçuela, Argentina, Brasil i Bolívia són els països de les regió que més han reduït les desigualtats i la pobresa en la passada dècada, ha reconegut la secretària executiva de la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), Alicia Bárcena.
« Hi ha una ruptura si es comparen les xifres amb les dels anys 1990 », ha afirmat en un reportatge publicat aquest diumenge en el diari Pàgina 12.
« Amèrica Llatina és hui una regió progressista » ha dit referint-se als èxits obtinguts per aquests països, que poden comptar amb governs d’esquerra que s’han fixat com a prioritat les inversions socials i el benestar dels seus pobles.
En la mateixa línia, ha afirmat : « els governs progressistes ens deixen una herència molt positiva, que no podrà fer marxa enrere en les polítiques socials dutes a terme fins ara. Les despeses socials no es perden perquè són el motor de l’economia ».
Bárcena ha estimat crucial el paper de l’Estat com a actor impulsor del desenvolupament i ha parlat de la necessitat de posar en peu convenis socials amb els sectors productius “perquè l’Estat tampoc pot fer-ho tot sol”
«L’única manera d’eixir de les desigualtats, és fer ocupació amb drets i protecció», ha afegit.

Veneçuela a l’avantguarda
En el cas concret de Veneçuela, el reconeixement de la CEPAL referit a la reducció de la pobresa i de les desigualtats ha sigut compartit per l’Organització dels Estats Americans (OEA) i el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).
L’informe més recent La nostra Democràcia, elaborat per l’OEA i el PNUD subratlla que Veneçuela és la nació de la regió que més ha reduït la pobresa en el període 1999-2008.
Les xifres demostren que el país ha disminuït la taxa de pobresa del 49,4% al 27,6%.
En el mateix període, el document testimonia que l’índex de desigualtat a Veneçuela ha abaixat del 0,498 en 1999 al 0,412 en 2008, la qual cosa constitueix una millora considerable.
Igualment, les xifres subratllen la disminució del nombre de persones en situació d’extrema pobresa, ja que en 1999, prop del 21,7% dels veneçolans vivien en el carrer mentre que en 2008, la proporció ha passat al 9,9%.
Altres dades de l’informe revelen d’altra banda que Veneçuela ha disminuïts un 58% la taxa de malnutrició infantil, que ha passat del 7,7% en 1990 al 3,2% en 2009.
Les missions socials creades pel Govern Bolivariano en cooperació amb Cuba, han contribuït a eradicar la pobresa i les desigualtats amb l’extensió de l’accés gratuït a la sanitat i a l’educació a tots els nivells, i els esforços de l’Estat per a garantir l’alimentació de la majoria de la població a través d’una xarxa de botigues a preus solidaris.
La Missió Barri Dins (I, II, III), Missió Mercal, Missió Róbinson, Missió Ribas, Missió Sucre, Missió Identitat, Missió Revolució energètica, Missió xiquet Jesús, Missió Negre Hipólito, Missió Cultura, Missió Arbre i Missió Ciència són alguns dels programes creats amb l’objectiu de garantir els drets fonamentals de la població, posant l’èmfasi en els més exclosos.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...