dilluns, 3 de gener del 2011

Collita aliena: Espanya? No, Babia

Escrit per Rosa María Artal en El Periscopio
Un 9,8% ha pujat la llum, 3,9% el gas natural, 3,13% la bombona de butà, 3,9% les taxes aèries, 13% el litre de gasolina, 2,94% els segells de Correus, 1,44 % el peatge de les autopistes,3,1% els trens de rodalia, 2,3 AVE i llarga distància, 1,1% les taxes que han de pagar els ciutadans per la prestació de serveis públics. En algunes casos més, l’expedició del passaport electrònic passa a costar 25 euros dels 20,20 que cobraven fins ara, 25 cèntims de mitja el paquet de tabac.
Mentre tant, sous i pensions no contributives (la resta estan congelades) han experimentat un augment del 1,3%.
La tarifa de llum espanyola supera la mitjana europea. Font Eurostat.
Telefonia, banda ampla el mateix. Aquesta última, un 21% més cara que en la UE i molt més lenta.
També tenim (junt amb Itàlia) les comissions bancàries més elevades.
És un dels països (amb Grècia i Portugal) on es cobra el menor salari mínim de la UE anterior a l’ampliació als països de l’Est. I amb menor despesa social. Per tant, per al nostre poder adquisitiu, aqueixos elevadíssims preus multipliquen aquestes magnituds. Si la major part dels nostres veïns cobren el doble i el triple que nosaltres, aqueixos pagaments els ixen per la meitat o un terç dels seus ingressos per sou.
Continuem tenint una progressió d’imposts que afavoreix a les grans fortunes.
La retafila dels greuges comparatius donaria –ha donat- per a un llibre. Ho deixe ací com a mostra.
Espanya inverteix també dos punts menys en educació que la mitjana europea. I gastem més de 2.000 milions d’euros a l’any en productes “miracle“, que no serveixen per a res. L’homeopatia ha arribat ja a algunes universitats.
Però els babians (gentilici de Babia) -que, a més, ha de ser terra de mansos de solemnitat- estan avui contents perquè disposen una de les lleis antitabac més restrictives del món. I perquè ja comencen les rebaixes!
I fan perdre un temps preciós en discussions bizantines d’opinions, sense dades, prenent amb fruïció les fulles del rave, mentre altres es mengen el fruit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...