dilluns, 18 de juliol del 2011

Collita aliena: Què passa a València


València no sols és la primera comunitat autònoma de la història el president de la qual serà jutjat davant d’un jurat popular, acusat d’acceptar suborns. També és l’autonomia més endeutada: deu el 17,2% del seu PIB, 17.600 milions d’euros. O la regió europea amb l’entitat financera que pitjor nota ha tret en els test d’estrés de la banca, només per darrere de Grècia. Parle de la Caixa Mediterrani, la CAM, que ha suspés aquest últim examen amb un 3. Només l’ATEbank grec té una nota pitjor.
A l’hora de buscar culpables de la delicada situació de la CAM, convé recordar que aquesta caixa, que tant depén del poder polític regional, no sols ha comprat part dels bons que emet la comunitat per a finançar el seu deute, sinó que també ha pagat faraònics projectes de la Generalitat Valenciana, com la Ciutat de les Arts i les Ciències o el ruïnós parc Terra Mítica. Encara que el major forat de la CAM està en la rajola feroç. En 2009, el Parlament Europeu va aprovar una dura resolució, l’informe Auken, que descrivia l’urbanisme valencià com una “forma endèmica de corrupció” que ha creat un model de desenrotllament mogut per l’avarícia i la conducta especulativa d’algunes autoritats locals i membres del sector de la construcció”.
Quan la bambolla va esclatar, les dues caixes valencianes, CAM i Bancaixa, van pagar gran part dels plats trencats en Seseña, en Martinsa Fadesa, en Polaris World o en Astroc. Entre els exdirectius d’Astroc, hi ha un nom que ressalta rutilant sobre els altres: Estrella Camps, germana de Francisco Camps.
Evitar la fallida de la CAM ens va a costar als espanyols 2.800 milions d’euros del fons de rescat. És el doble del que es va estalviar en congelar les pensions. Tres o quatre trages, res més.
Article d’Ignácio Escolar. Font: Escolar.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...