dimecres, 2 de novembre del 2011

Europa davant l’espill


L'anunci del president grec Papandreu, de fer un referèndum sobre el rescat, ha posat a Europa davant l'espill. Els ciutadans europeus ens creiem que la Unió Europea assegurava la democràcia, la prosperitat i la seguretat per sempre. Però la resposta poruga, quasi de terror, front a l'opinió ciutadana, mostra la veritable essència de la democràcia europea. 

No hauria de sorprendre'ns, doncs la Unió Europea s'ha construït d'acord als valors de les elits, sense comptar amb els ciutadans, sense consultar més que als parlaments que decidien sobre temes més importants que les pròpies constitucions, doncs aquestes estan sotmeses a Europa. S'ha edificat l'Europa dels comerciants, imposant-se a l'Europa dels ciutadans.

L'anunci del referèndum ha posat Europa davant l'espill i aquest reflexa la separació entre els pobles i la classe política, entre les elits que han provocat el caos i les classes populars forçades a sufragar les despeses dels malbaratadors. L'Europa que ens venien de l'estat de benestar, solidària, democràtica, que havia acabat amb les contradiccions entre classes socials, és reflectida per l'espill com l'Europa real dels privilegiats egoistes, avars, que pretenen engolir-se l'estat de benestar, acovardits pel simple anunci d'una consulta popular, atemorits per la democràcia. 

Hi ha dubtes raonables per sospitar que la consulta no arribe a fer-se. Si els grecs responen que no accepten el xantatge dels mercats Grècia pot fer fallida, el que dificultaria la seua permanència en l'euro, i açò provocaria enormes dificultats a la resta de la UE. Segurament la resta de governs no ho permetran i rebaixaran les exigències del Banc Central Europeu i del FMI, incompatibles amb les expectatives dels europeus del segle XXI i que, fins i tot, condemna a les classes populars a la misèria. 

Potser l'anunci de Papandreu no siga més que un farol per acabar amb les eternes indecisions de Merkel i Sarkozy que estan prolongant l'agonia grega. Però el que està clar és l'al·lèrgia que produeix la democràcia participativa en els mercats i en els seus amos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...