diumenge, 11 de setembre del 2011

Amb Estellés al carrer


Article de SUSANNA LIGERO TORMO a l’Informatiu

L'inici de setembre, coincidint amb el seu aniversari, es plena de d'homenatges dedicats al genial i desaparegut poeta valencià Vicent Andrés Estellés. La 'II Festa Estellés' continua encara aquests dies en marxa per diversos pobles del territori valencià, i el nombre de municipis que l'han inclosa a la seua agenda ha augmentat respecte l'any anterior.

L'aniversari del poeta burjassotí Vicent Andrés Estellés va camí de convertir-se en data assenyalada del calendari cultural i fester arreu del País Valencià. Aquest és el segon any que una bona quantitat de pobles valencians han decidit organitzar actes de commemoració del cèlebre poeta. La veu impulsora d'aquesta celebració col·lectiva va ser la de l'escriptor Josep Lozano, autor de Crim de germania, i que aquest any ha tornat a fer la crida, amb un text que assenyalava el primer divendres i dissabte del mes de setembre com a jornades adients per a fruir de sabors típics de les cuines valencianes, adobats per descomptat amb els versos d'Estellés. 

Nombrosos foren ja els pobles que els passats dies 2 i 3 de setembre van acollir-se a la recomanació: Xàtiva el dissabte 3 va celebrar el Dia del cant a Vicent, i per suposat al poble del poeta, Burjassot, aqueix mateix dia, l'associació cultural Bassot organitzà una exposició dels versos d'Estellés. Per tal d'acompanyar la lectura d'aquestos a la nit, va muntar un sopar amb plats tradicionals que va aplegar els veïns al carrer. La celebració va culminar amb la participació del cantautor Miquel Gil. La gresca es va estendre també per Alboraia, Catarroja, Picanya, Silla i tants altres municipis de L'Horta, a més d'altres comarques, però també va arribar a racons més llunyans com Guardamar del Segura o Sant Joan d'Alacant, i fins i tot a Barcelona es van musicar versos d'Estellés a Ciutat Vella. 

Els homenatges a Estellés també s'han traslladat a la xarxa, on l'estudiós de la llengua i blocaire Víctor Pàmies va convidar els autors de blogs en català a dedicar el seu espai a Estellés en aquestes dates

Aquests divendres i dissabte, però, més pobles s'uneixen a la iniciativa, i tots els actes giren en torn a un sopar amb menjars tradicionals, i una lectura dels poemes d'Estellés, amb particularitats canviants segons el poble. A Montserrat, l'organització Montserrat progressista ha organitzat un homenatge doble incloent entre els actes, no tan sols el recitat de les poesies d'Estellés, sinó també, aprofitant que a l'agost se celebrà el centenari del seu aniversari, una lectura dramatizada d'un dels textos de l'escriptor Enric Valor, a càrrec del grup de teatre torrentí Cucurucu. Altre poble de la Ribera que s'uneix aquest any a la iniciativa és l'Alcúdia, que comptarà amb el dolçainer Dani Miquel com a conductor d'un acte on participarà el propi Josep Lozano, el músic Òscar Briz i on un grup de dansa alcudià i el cor del poble interpretaran cadascun a la seua manera el bolero de l'Alcúdia, cantat amb lletra d'Estellés. Altra cita a assenyalar és la que tenen els habitants de la Vall d'Albaida a Ontinyent, on el Casal Jaume I prepara també un sopar amb lectura de poemes, en el qual s'ha convidat als assistents a participar en aquesta espontàniament. 

Bona part de la nombrosa adhesió per parts dels pobles a la festa s'ha degut a la ràpida difusió que s'ha fet de la idea a Internet. Els homenatges a Estellés també s'han traslladat a la xarxa, on l'estudiós de la llengua i blocaire Víctor Pàmies va convidar els autors de blogs en català a dedicar el seu espai a Estellés en aquestes dates. A hores d'ara, gairebé 200 blocs s'han omplert de la seua poesia i les reflexions que arranca, i també a la xarxa social twitter els usuaris van recordar el dia 4 les seues paraules estellesianes favorites amb el hashtag #Festaestelles11

Altres pobles que encara celebraran les seues festes particulars per i per a Estellés, esta setmana o les següents, són Benimodo, Alginet, Carcaixent, Otos, Gandia o Tavernes de la Valldigna. La Xarxa Cooperativa d'Experiències Tic per a l'Ensenyament en Valencià 'Un Entre tants' ha publicat una llista facilitada per Josep Lozano amb tots aquests encontres programats, que es pot consultar aquí. Només cal esperar que cada any més i més municipis vagen afegint-se a la festa, i els dies voltant el 4 de setembre esdevinguen per sempre jornades en què els carrers s'omplen de gent recordant, descobrint, escoltant i recitant els versos d'una de les figures més importants de les lletres valencianes contemporànies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...