dijous, 28 d’abril del 2011

El tancredisme


Don Tancredo voltejat pel brau a principis de segle
Va ser precisament un valencià, Tancredo López, qui va iniciar a finals del segle XIX el “lance” taurí anomenat “Don Tancredo”, prohibit a mitjan del segle XX per la quantitat de víctimes del tancredisme. La sort consistia en esperar al bou a l’eixida de torils, pujat a un pedestal i tot pintat de blanc. Si l’executant (Don Tancredo) no es movia, el brau pensava que era una figura de marbre i l’esquivava, però no sempre era així i les envestides eren freqüents. 

Aquesta sort taurina, en versió política, és la que practica el líder de l’oposició espanyola Don Tancredo Rajoy. Immòbil, des del seu pedestal de “líder” del seu partit observa, sense parpellejar, el que passa al seu voltant, al govern i a l’Estat. Quan els mitjans pregunten sobre qüestions importants per conèixer l’opinió de qui, segons les enquestes, serà el pròxim president de govern, calla o parla d’allò que té preparat, encara que no tinga res a veure amb la pregunta. - La culpa de tot el que va malament és de Zapatero-  és el que ve a dir per contestar qualsevol tipus de pregunta.

Què pensa sobre la corrupció, sobre el problema dels immigrants de Tunísia i la proposta de modificar l’acord de Schengen, quines mesures proposa per eixir de la crisi, com pensa solucionar la continuïtat de l’estat de benestar, i mil coses més són una incògnita. Cal estar-se quiet, sense moure un pèl. Així el brau de la crisi s’emportarà per davant a qui es mou, buscant solucions als greus problemes econòmics i socials que preocupen als ciutadans, i després ell sortirà immaculat i indemne. - La culpa de tot el que va malament és de Zapatero-  repeteix una i altra vegada mentre roman immutable.

També hi ha tancredos futbolístics. Hem vist a Tancredo Mourinho, especialista en immobilitzar el seu equip esperant que passe el “morlaco” del Barça.  L’equip madridista replegat al seu camp, tot de blanc per parèixer estàtues de marbre, observaven recelosos com es movia el brau al seu voltant. Però aquesta vegada, i no és la primera, el “braugrana” se’ls va endur per davant fent-los donar tombs pel camp. -La culpa de tot el que va malament és de l’àrbitre-  diu Tancredo Mourinho adaptant la frase del tancredisme polític.

Potser Tancredo Rajoy hauria de prendre nota del que pot passar-li. No seria la primera vegada que el tancredo rep una forta rebolcada, com li va passar a Mourinho. De fet van prohibir la pràctica de Don Tancredo a les places de bous per la freqüència amb que l’executant anava tot per l’aire, fora de qui fora la culpa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...