dimecres, 20 d’abril del 2011

El premi "Nobel" d'ecologia és... per a un mexicà


Jesús León Santos
Pocs ho saben, però hi ha un premi tipus "Nobel" d’Ecologia.  Fa poc l’ha guanyat Jesús León Santos, de 42 anys, un llaurador indígena mexicà que ha estat realitzant, en els últims 25 anys, un excepcional treball de reforestació en la seua regió d’Oaxaca, Mèxic. El nom de la recompensa és  el "Premi Ambiental Goldman"

Va ser creat en 1990 per dos generosos filantrops i activistes cívics nord-americans Richard N. Goldman i la seua esposa Rhoda H. Goldman. Consta d’una dotació de 150.000 USD i s’entrega cada any, en el mes d’abril, en la ciutat de San Francisco, Califòrnia (Estats Units). Fins ara ha sigut atorgat a defensors del medi ambient de 72 països. En 1991, ho va guanyar l’africana Wangari Maathai, qui després va obtindre el Premi Nobel de la Pau en 2004.

A Jesús León Santos li l’han donat perquè, quan tenia 18 anys, va decidir canviar el paisatge on vivia en la Mixteca alta, la "terra del sol". Allò pareixia un paisatge lunar: camps erms i polsegosos, desproveïts d’arbreda, sense aigua i sense fruits. Calia recórrer grans distàncies a la cerca d’aigua i de llenya. Quasi tots els joves emigraven per a mai tornar, fugint d’aquells erms i d’aquella vida tan dura. Amb altres comuners del lloc, Jesús León es va fixar l’objectiu de reverdir els camps. I va decidir recórrer a unes tècniques agrícoles precolombines que li van ensenyar uns indígenes guatemalencs per a convertir terres àrides en zones de cultiu i arborades.

Com portar el projecte a cap?
Fent reviure una ferramenta indígena també oblidada: La jova, el treball comunitari no remunerat. Va reunir a unes 400 famílies de 12 municipis, va crear el Centre de Desenvolupament Integral Llaurador de la Mixteca (Cedicam), i junts, amb recursos econòmics limitadíssims, es van llançar en la gran batalla contra la principal culpable del deteriorament: l’erosió.

En aquesta regió Mixteca existeixen més de 50.000 hectàrees que han perdut uns cinc metres d’altura de sòl des del segle XVI. La cria intensiva de cabres, el sobre pasturatge i la indústria de producció de calç que va establir La Colònia van deteriorar la zona. L’ús de l’aladre de ferro i la tala intensiva d’arbres per a la construcció dels imponents temples Dominics van contribuir definitivament a la desertificació.

Jesús Lleó i els seus amics van impulsar un programa de reforestació. A pic i pala van cavar rases-trinxera per a retindre l’aigua de les escasses pluges. Van sembrar arbres en xicotets vivers, van portar abonament i van plantar barreres vives per a impedir la fugida de la terra fèrtil. Tot això va afavorir la recarrega de l’aqüífer. Després, en un esforç titànic, van plantar al voltant de quatre milions d’arbres d’espècies natives, aclimatades a la calor i sòbria en l’absorció d’aigua.

Després es van fixar la meta d’aconseguir, per a les comunitats indígenes i llauradores, la sobirania alimentària. Van desenvolupar un sistema d’agricultura sostenible i orgànica, sense ús de pesticides, gràcies al rescat i conservació de les llavors natives de la dacsa, cereal originari d’aquesta regió. Sembrant sobretot una varietat molt pròpia de la zona, el “cajete”, que és de les més resistents a la sequera. Es planta entre febrer i març, que és allí l’època més seca de l’any, amb molt poca humitat en el sòl, però quan arriben les pluges creix ràpidament.

Al cap d’un quart de segle, el miracle s’ha produït. Avui la Mixteca alta està restaurada. Ha tornat a reverdir. Han sorgit brolladors amb més aigua. Hi ha arbres i aliments. I la gent ja no emigra. Actualment, Jesús León i els seus amics lluiten contra els transgènics, i sembren uns 200.000 arbres anuals. Cada dia fan retrocedir la línia de la desertificació. Amb la fusta dels arbres s’ha pogut rescatar una activitat artesanal que estava desapareixent: l’elaboració, en tallers familiars, de jous de fusta i utensilis d’ús corrent. A més, s’han soterrat en llocs estratègics cisternes de ferrocement, de més de 10.000 litres de capacitat, que també arrepleguen l’aigua de pluja per al reg d’hivernacles familiars orgànics.

L’exemple de Jesús León és ara imitat per diverses comunitats veïnes, que també han creat vivers comunitaris i organitzen temporalment plantacions massives. En un món on les notícies, ben sovint, són negatives i depriments, aquesta història exemplar ha passat desapercebuda. O potser no interesse fer-li publicitat a les accions que, encara que tenen èxit, estan fetes al marge del capitalisme depredador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...