dilluns, 27 de juny del 2011

Dos móns o el ball de la indecència


Diumenge passat el capo Ecclestone i el nostre flamant president Francisco Camps mostraven la seua alegria agarradets de les mans, com si estigueren jugant al “corro de la patata”. Me’ls imagine pegant botets mentre canten allò de: “ Al corro de la patata / comeremos ensalada, / lo que comen los señores  / naranjitas y limones.”. Ecclestone pot estar ben content. Per a ell la Generalitat Valenciana és generosa i bona pagadora. Tota la ciutat al servei de les marques de luxe, del glamour, dels VIP’s... “es todo muy bonito”, com li agrada dir a Camps.

Però el president Camps tornà a donar mostres de no saber en quin món està. O pot ser que, com deia la propaganda televisiva “hay otros mundos, pero están en este”. En el món de Camps, en la Comunitat Valenciana, “damos la sensación de una tierra capaz de hacer proyectos muy complicados, haciéndolos fáciles, de que somos capaces de atraer personas de otros sitios y capacidad, como siempre, de ser los mejores en cada cuestión que emprendemos”. En l’altre món som una de les Comunitats que encapçalem el fracàs escolar, tenint el dubtós mèrit  d’anar, en aquest ranking, per davant de Melilla, per exemple. 

En el món de Camps el Premi de Fórmula 1 celebrat a València genera unes espectaculars expectatives econòmiques. L’altre món, el real, diu que s’han perdut la meitat dels espectadors de Fórmula 1; que la Generalitat ha pagat 110 milions d’euros en la construcció i adaptació del circuit; 8 milions en un préstec a Valmor Sport que el més segur és que no recupere; 18 milions en el cànon, ingressats en comptes de paradisos fiscals, i 3 milions en despeses de muntatge i desmuntatge. Cal afegir 72 milions, ja pactats,  del cànon fins el 2014. Sumeu vosaltres a veure per quant ens surt el capritx i quant d’espectaculars són les expectatives econòmiques.

El món de Camps el definia un article d’El País dient: “Coches oficiales, grandes o furgonetas de empresa eran autorizados a pasar sin mayor dilación por los policías locales y guardias de seguridad que custodiaban el área reservada a autoridades y personalidades que acudieron ayer al gran circo de la Fórmula 1 en el puerto de Valencia. La dársena interior estaba poblada de grandes yates en cuyas bañeras corría tanto el cava como las prendas de marca. L’altre món, al costat mateix, mostrava centenars de ciutadans, vinculats al moviment 15-M, amb pancartes que deien: "Menos Fórmula 1 y más colegios. Less Fórmula One and more schools", "Este circuito, nos sale por un pico", o "La corrupció, a la presó".

En el món real pot llegir-se al diari Levante-Emv del mateix diumenge: “El Consell retrasa la paga extra de junio del personal de hospitales y centros de salud”. El mateix article diu que els més de mil treballadors de l’Institut Valencià d’Atenció als Discapacitats (Ivadis) i uns 1.500 del Servef no han cobrat la nòmina de juny ni l’extraordinària.  En aquest món no pot entendre’s de què pot estar content el responsable de la fallida econòmica de la Generalitat. A no ser que pense que ell seguirà menjant “lo que comen los señores  / naranjitas y limones”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...