dimarts, 9 de novembre del 2010

G20: Exigeixen al Govern espanyol que defense la taxa contra l’especulació financera a Seül

Comunicat de premsa – Seül, 9 de novembre de 2010

G20: Exigeixen al Govern espanyol que defense la taxa contra l’especulació financera a Seül

A dos dies de la Cimera del G20 a Seül, 200 xarxes i organitzacions de 23 països reclamen novament voluntat política per a implementar una taxa sobre les transaccions financeres. Sorgeixen, a més, sospites sobre la incoherència del Govern espanyol en el tema.

Davant de la Cimera del G20 a Seül (Corea del Sud), el pròxim 11 i 12 de novembre, 200 xarxes i organitzacions de 23 països han llançat una declaració en què demanen la immediata implementació d’una taxa sobre les transaccions financeres internacionals i llancen un missatge contundent: "Escolteu la gent, no als bancs!"

Lamentablement tot indica que per falta de voluntat política, el G20 ometrà novament decidir sobre la qüestió de la fiscalització de les transaccions financeres internacionals. En la declaració, recolzada per 27 plataformes, coordinadores, ONG i organitzacions socials de l’Estat espanyol, exigeixen "progressos concrets" cap a la introducció de la taxa "per afrontar els costs de la crisi financera i econòmica mundial”, incloent la reducció urgent de la desocupació, l’accés universal a salut, educació, aigua i alimentació, així com la lluita contra el canvi climàtic.

Edith Pérez, coordinadora de l’àrea antiglobalització d’Ecologistes en Acció, subratlla que “centenars de milions de persones en el món pateixen les conseqüències de l’actual crisi, causada per la liberalització comercial i financera. Però els banquers i executius de les multinacionals i de la indústria financera, els que sí que són responsables de la crisi, no estan pagant pels seus delictes, és més, reben diners públics amb què organitzen un colp d’estat de les finances per a convertir deute privat en deute públic i, així, augmentar el seu poder". Afegeix que "el G-20 és il·legítim, entre altres coses, perquè no té voluntat política per a canviar aquesta situació i millorar la vida de la gent comuna".

La declaració de la societat civil dirigida a la Cimera a Seül, amb el títol “G20: Acció respecte a la Taxa sobre les Transaccions Financeres” [1] va ser enviada a la Moncloa, a les ministres d’economia i exteriors, així com a la secretària d’estat de cooperació internacional i diversos funcionaris responsables del sistema financer.

L’única forma de fer front a la crisi financera i econòmica mundial és canviar el model econòmic neoliberal, adoptar i implementar mesures legals i administratives concretes i eficaços per a controlar i limitar el flux de capitals, així com reformar radicalment el sistema financer i perseguir judicialment l’evasió, el frau fiscal i llavat de diners de qualsevol tipus de crims econòmics realitzats mitjançant els paradisos fiscals o centres financers per a no residents” diu, Tom Kucharz, representant d’Ecologistes en Acció en les mobilitzacions contra el G20 aquesta setmana a Seül i de la xarxa “ Nuestro Mundo no está en Venta "[ 2]
.
A més, Ecologistes en Acció demanda a l’executiu espanyol transparència sobre la seua posició en el tema. Durant la Cimera de l’ONU al setembre, el president del Govern espanyol va dir: “cal instaurar una taxa sobre les transaccions financeres internacionals destinada a complir els Objectius del Mil·lenni. I el meu Govern es compromet a defendre-ho, a portar-ho a la pràctica i a aplicar-ho en tots els fòrums internacionals”.

No obstant això, fonts diplomàtiques d’Alemanya han revelat que durant les últimes reunions de l’Ecofin i dels ministres d’economia i finances en Gyeongju (Surcorea) a l’octubre, Elena Salgado i el seu ministeri han estat en el costat dels governs que van impedir un consens de la UE per a portar una proposta ferma respecte a la taxa sobre les transaccions financeres internacionals a la Cimera del G20 a Seül. “Volem saber la posició de José Luis Rodríguez Zapatero i el que defendrà a Seül”, assenyalen els portaveus d’Ecologistes en Acció.

La Comissió Europea havia començat a considerar la possibilitat d’introduir aquesta taxa a escala europea, després del suport manifestat pel Parlament Europeu a principis d’enguany. Un informe de la Comissió indica que, depenent de la taxa aplicada i la cobertura, un impost sobre les transaccions financeres podria arribar a generar més d’US-$ 1 bilió a l’any.

Més informació:

- Tom Kucharz +82 (0) 10 86 59 13 49
- Cecilia Olivet +82 (0) 10 86 59 49 32
- Karen Lang +82 (0) 68 84 20 92
- Llig Changgeun : +82 (0) 10 94 43 92 34

Korean People’s G20 Response Action”: http://www.putpeoplefirst.kr

Notes:

[1] La declaració pot ser descarregada en: http://www.ecologistasenaccion.org/spip.php?article19057

[2] La xarxa "Our World is Not for Sale" és una aliança informal d’organitzacions, activistes i moviments socials en tot el món lluitant contra l’actual model de globalització capitalista i el sistema mundial de comerç. www.ourworldisnotforsale.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...