dilluns, 27 de setembre del 2010

A poques hores del 29S



S’argumenta que secundar la vaga és atacar a Zapatero que ha fet la reforma obligat per les circumstàncies. Que era precís fer la reforma laboral i prendre les mesures que s’han pres i que els que ataquen esta política no tenen altra alternativa. I no és veritat.


El problema del creixement del deute sobirà va ser provocat, en gran mesura, per les ajudes a la banca. Si eixos diners s’hagueren utilitzat per convertir les caixes en bancs públics, els diners hagueren arribat a qui els necessitava, en lloc d’utilitzar-se per a especular. Però be, una vegada fet això podria haver-se reduït el dèficit, per calmar els mercats, aplicant mesures fiscals progressives, fent pagar més a qui més té, en lloc de reduir el salari dels funcionaris i congelar les pensions. Si que hi ha alternatives.

En quant a l’atur, les crisis econòmiques del segle XX ens han ensenyat que el problema de l’atur s’enfronta amb polítiques de augment de la despesa pública, en els sectors no coberts per la iniciativa privada, per tal de reactivar l’economia. Tot el contrari del que s’està fent. Però quin sentit té la reforma laboral? Quan l’economia funciona es crea ocupament com s’ha demostrat a l’etapa anterior. Quin sentit té facilitar l’acomiadament i dificultar l’exercici dels drets dels treballadors en el moment que més protecció demanden?

La vaga no servirà de res. Al dia següent tot seguirà igual, diuen en tots els mitjans per desmobilitzar. Però pensem: si no fora per les manifestacions massives en contra de la guerra, Zapatero haguera retirat les tropes d’Iraq? Si tot seguirà igual a que ve tant atac i tanta preocupació. Que s’agafe com un dia de festa i arreglat. Però no és així. Si no fora per les vagues encara estaríem treballant 16 hores diàries i vivint en la cova. Qui ha de defendre els interessos dels treballadors si no ho fan ells mateixos? I de quina manera s’han de defendre de manera pacífica, si no és amb les vagues?

S’ataca i es desqualifica als sindicats i als sindicalistes en lloc de analitzar i discutir els seus arguments, però encara que no s’aconseguira res, pel fet de convocar la vaga, milions de treballadors s’han assabentat del contingut de la reforma laboral i ja saben el ens ve al damunt. Si el FMI té més força que nosaltres serà perquè molts de nosaltres no la exercim i estem dispostos a tragar el que ens tiren.

El país no està per suportar una vaga general, argumenten alguns. Però la burgesia i el capital financer estan defenent els seus interessos sense tindre en compte si el país està en condicions de suportar les pressions. És més, provoquen que un país s’enfonse si això els reporta beneficis. Han d’engolir i callar els treballadors sense dir fort i clar ja n’hi ha prou?

Aquestes mesures està prenent-les un govern socialdemòcrata, votat per gent d’esquerres perquè volien un govern d’esquerres que fera política d’esquerres. Fins fa uns mesos així era, però ara cal dir-li al govern que no és per ací per on deu anar, que ha de canviar i girar cap a l’esquerra perquè de res serveix tindre un govern nominalment d’esquerres si la política que fa és de dretes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...