dilluns, 28 de gener del 2013

La lògica del sistema



La falta de sintonia entre Rajoy i Merkel a la cimera de Xile (Unió Europea – Amèrica Llatina i Carib) ha fet palesa la lògica del sistema capitalista que Adam Smith enunciava en La Riquesa de les Naciosns: “Cap individu no vol promoure l'interès públic ni sap fins a quin punt el promou [...] en dirigir la seva indústria de manera que la seva producció tingui el major valor possible, només busca el seu benefici personal.” Smith es referia als individus però aquesta paraula pot substituir-se per nacions i l'enunciat serveix igualment. Merkel només busca el benefici per al seu país.

Un dels arguments que va portar Rajoy a la Moncloa va ser l'enteniment que, entre polítics de dreta, hi havia entre l'espanyol i l'alemanya, amés de la confiança que “els mercats” donarien a un polític liberal. Molts votants van creure aquests arguments que semblaven inapel·lables però no és aquesta la lògica del sistema, com l'experiència ens ensenya. El capitalisme no entén de solidaritats ni de amistats, doncs es basa en l'egoisme i el benefici. Mentre a Alemanya li vaja bé no hi haurà cap canvi, caiga qui caiga. 

La història ens ensenya que només hi ha ajudes exteriors quan hi molt que guanyar, a través d'inversions, o quan hi ha molt que perdre, perquè l'esquerra, els treballadors, posen en perill el sistema d'explotació capitalista. I en aquest moment “vencido” (en les urnes) i “desarmado” (per la reforma laboral i el desori dels partits d'esquerra) el “ejército rojo”, no hi ha motius per ajudar una economia subalterna amb dirigents i gestors dolents i corruptes. “Que cada palo aguante su vela”, està dient-li Merkel a Rajoy, els alemanys no han de pagar el malbaratament i el robatori de diners públics ni l'evasió de milers de milions a paradisos fiscals. 

Mentre hi haja beneficis i no hi haja perill de perdre-ho tot, què importa que hi haja sis milions d'aturats, es deterioren els serveis públics i s'abandone a la seua sort als més dèbils? La senyora Merkel mira per els seus conciutadans. Els problemes dels espanyols els ha de resoldre vostè, senyor Rajoy. Per això hi ha poc que parlar i amb poc més de cinc minuts va finalitzar l'encontre entre els dos dirigents. És la lògica del sistema...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...