Pàgines

dilluns, 20 de juny del 2011

Un mar d’indignació


Un mar d’indignació ha inundat aquest diumenge les ciutats espanyoles. En contra del que deien els malastrucs, la ciutadania ha tornat a mostrar, amb més força si cal, la manca de connexió entre la política i el carrer però també ha mostrat la voluntat ciutadana de no sotmetre’s a la dictadura de la banca canalitzada a través dels partits majoritaris.

La majoria dels mitjans de comunicació continuen atacant el moviment 15M amb arguments peregrins. Els partits continuen desconcertats i no saben com acabar amb la molèstia de les manifestacions, cada vegada més massives, qüestionant el seu treball. Els polítics es queixen que no hi ha interlocutors per a saber què demanen els indignats i arribar a acords. Seria tan fàcil capgirar a quatre dirigents, acceptant alguna de les demandes, i tornar a fer el de sempre¡¡. Però açò no és el de sempre, és una manera nova de fer política, és la democràcia 3.0 com algú la qualificat ja.  

No entenen res, o no volen entendre-ho, perquè no és tan complicat. Només cal escoltar la veu d’un poble que se sent agredit per l’egoisme dels poderosos i la incompetència dels polítics.  Un poble indignat pels abusos i les mentides, per la democràcia purament formal i la corrupció que la corca. Només cal que els partits, i els polítics que els representen, escolten la veu que sona al carrer. No calen líders. No calen intermediaris. Els partits que no vulguen  perdre el tren d’aquesta re-evolució pacífica tindran que ser sensibles a les demandes populars o quedar com partits sectaris i marginals.

L’estratègia del 15M ha sigut despertar consciències i ho han aconseguit. Sense saber com han canalitzat el desencant de la població amb aquesta democràcia en forma de parany sense eixida; la frustració de joves preparats sense futur; el fastig i la incomprensió de veure com es desmunta l’estat de benestar i tot allò que s’havia aconseguit en dos-cents anys de lluita popular; la vergonya  de la corrupció permesa per la justícia i premiada pels electors; l’insult a la intel·ligència ciutadana que suposa dir que la única eixida possible a la crisi consisteix en castigar a les seues víctimes i premiar als responsables del desastre.

 En abril de 2004, el president Zapatero anunciava la retirada de les tropes espanyoles en Iraq dient: "el Gobierno no quiere ni puede actuar de espaldas a la voluntad de los españoles". La sintonia del govern amb els ciutadans no va necessitar interlocutors aleshores. Ara torna a fer falta eixa sintonia. El que està en joc és molt important per al present i el futur de milions d’espanyols. Un mar d’indignació ha banyat les principals ciutats de l’Estat per exigir que no s’actue d’esquenes a la seua voluntat. Escolte-ho polítics

Podeu veure un excel·lent reportatge de les manifestacions del  19J clicant ací: Crónicas desdedentro y fuera de España sobre las manifestaciones convocadas por el movimientodel 15M.

1 comentari:

  1. Enric, ahir vaig escriure també a propòsit de les manifestacions del diumenge (http://escriureenlaire.blogspot.com/). No tinc el teu entusiasme, malauradament, perquè sóc un perit en veure problemes. El mestre d'historiadors Eric Hobsbawm va escriure el que còpie a continuació, una idea sobre la que, pense, cal reflexionar.
    “A quienes consideran que no sólo es más sencillo sino también mejor mantener ondeante la bandera roja, mientras los cobardes retroceden y los traidores adoptan una actitud despectiva, les acecha el grave riesgo de confundir la convicción con la prosecución de un proyecto político; el activismo militante con la transformación social y la victoria con la “victoria moral” (que tradicionalmente ha sido el eufemismo con el que se ha denominado la derrota); el amenazar con el puño en alto al statu quo con la desestabilización del mismo o (como sucedió muchas veces en 1968) el gesto con la acción”.
    Eric Hobsbawm. Política para una izquierda racional. Crítica, Barcelona, 1993, pp.12-13.

    ResponElimina